Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Забележителности в град Шумен и региона

Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“

Мемориалът „ Създатели на българската държава” въздейства емоционално с последователно илюстриране на вековете, настъпващи бавно в градация един след друг. Осем бетонни тела от земята започват като бавен постъпателен процес, преодоляващ съпротивата на природата и трудностите на исторически възход.

виж повече

Историко-археологически резерват „Шуменска крепост“

Историко-археологически резерват „Шуменска Крепост”, известен и като „Старият град”, се издига на 3 км. западно от съвременния град Шумен. Днес Шуменската крепост е експонирана като музей на открито. Резерватът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

виж повече

Историко-археологически резерват „Мадара“

Единственият по рода си средновековен скален релеф в Европа – Мадарският конник, от 1979 г. е в списъка на ЮНЕСКО като културна ценност със световно значение. От 2008 г. е Глобален символ на България. Резерватът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

виж повече

Държавно предприятие „Кабиюк“

На територията му са разположени първият в България "Музей на коня", лятната резиденция на княз Батенберг - "Музей на Съединението" и експозиция от икони. Устройват се атракции с коне и понита, обиколка на района с файтон и езда на хиподрума.

виж повече

Къщи музеи в град Шумен

Военно-историческата експозиция на Шуменския гарнизон

виж повече

Архитектурни паметници

Народно читалище "Добри Войников", Безистена, Старата шуменска часовникова кула и много други...

виж повече

Джамия „Шериф Халил Паша“ /Томбул Джамия/

Архитектурният комплекс включва молитвен храм с минаре, библиотека, духовно училище (медресе), начално училище (мектеп) и вътрешен двор с шадраван, на площ от 1730 кв.м.

виж повече

Религиозни обекти