Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Паметник „Създатели на българската държава“ вече има своя 2 360 000 посетител.

Паметник „Създатели на българската държава“ е един от най-посещаваните туристически обекти в гр. Шумен. На 27.07.2021г. той бе посетен от група по проект „ Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката. Учениците от училище СУ „Христо Ботев“ гр. Враца, бяха разведени из момериалния комплекс и им беше изнесена беседа, благодарение на която да могат да се пренесат в миналото и да се запознаят с историческата мисия на всеки един от владетелите. На точно този ден, един от посетителите в мемориалния комплекс се оказа 2 360 000 посетител, като за него беше изготвена специално грамота. Най-малкият участник в групата – Николай Милушев, бе облечен в кафтан и островърха шапка, каквито са носели прабългарите. Всички участници останаха приятно изненадани и удовлетворени от посещението си в нашият туристически обект.

От началото на годината до днес, Паметник „ Създатели на българската държава“ е посетен от 11 017 бр. Българи; 1243 бр. чужденци. По- голямата част от посетителите се възползват от семейните билети в делнични дни. Като сравнение с данните от 2018г. са 8341 бр. Българи; 2491 бр. Чужденци. Отчитаме прираст на посещаемостта.

Заповядайте и Вие в архитектурният комплекс, посветен на 1300 – годишнината от създаването на българската държава. Направете си едно пътешествие из Шумен, от там откъдето започва България.