Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Поредно признание за Шумен в областта на туризма

Министерството на туризма обяви победителите в Годишните награди в туризма за 2021г. Гласуването в шестото издание на конкурса, приключи снощи в 00 ч. и  се проведе по правила, които са съобразени с всички промени в работата на отрасъла, наложени от разпространението на COVID-19.

Община Шумен се бори в три категории: туристическа дестинация, туристическа атракция, както и за специалната награда, насочена само за българските общини – „Туристическа община – специална награда 2021 година“.

След оспорвана борба община Шумен спечели първо място в две категории.

31.65% от гласувалите са дали своя вот за Шумен в класацията за туристическа община. В тази категория се оценява устойчивото развитие и дигитализирането в общините като реакция за справянето с кризата в туризма, свързана с COVID-19, и с последиците от нея. Дестинацията „Шумен – земя на първите“ събра най-много привърженици с 31,02% и оглави крайното класиране.

В категорията „Туристическа атракция/обект“ Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ остана на трето място с 10.20% от гласовете на участниците във вота.

   Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Победителите в годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България, и запазената марка на конкурса – българската роза.

Подобни инициативи помагат за представянето на всяка дестинация и дават възможност всеки регион в България да популяризира своето уникално наследство и да използва потенциала му за устойчивото развитие на туристическата индустрия.

Изключително сме благодарни на всички, които ни подкрепиха! За пореден път доказахме, че заедно можем повече!

Резултати в категория ТУРИСТИЧЕСКА ОБЩИНА – СПЕЦИАЛНА НАГРАДА 2021 г.

  1. Община Шумен
  2. Община Русе
  3. Община Бургас

Резултати в: ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

  1. Шумен – Земя на първите
  2. Варна – 100 години курортен град
  3. Остров Света Анастасия

Резултати в: ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ/ОБЕКТ

  1. Безистенът, град Ямбол
  2. Исторически парк, град Варна
  3. Мемориален комплекс Създатели на Българската държава, град Шумен.