Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Днес отбелязваме 41 години от откриването на паметник ”Създатели на българската държава” в Шумен

На 28 ноември 2022 г. се навършват 41 години от откриването на най-големия в България паметник „Създатели на българската държава” в Шумен – едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство от 80-те години на миналия век, представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка и скулптура.

Архитектурната част се състои от две групи раздвижени, изградени под различен ъгъл бетонни форми от север и юг, върху които са монтирани скулптурни фигури на български владетели, управлявали страната от 7 до 10 век. Мозайката триптих символизира идеята за създаване, развитие и възход на държавата чрез преплитане на фигурални и буквени изображения.

Визуалното въздействие на паметника се възприема в радиус от 30 км и се възприема като смислов и композиционен център на първите български столици Плиска и Преслав.

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава е един от най-посещаваните туристически обекти в България. 24 120 организирани и индивидуални туристи, в това число 3 685 чужди са посетили през тази година паметника. Изнесени са 112 беседи. 326 посетители са изгледали филма „Мост между епохи”, посветен на 40 години от неговото построяване. Информационният център е предпочитано място, където младите хора дават своя брачен обет – 76 двойки са сключили граждански брак през тази година в залата на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

Въпреки че районът около Мемориалния комплекс е едно от най-добре  поддържаните обществени места в Шумен, белезите на времето и рушенето на отделни части от паметника все по-настоятелно изискват да се предприемат укрепващи и възстановителни дейности за опазване на това значимо културно наследство. През миналата година Министерството на културата отпусна близо 50 000 лева за изготвяне на идеен проект за извършване на консервация и реставрация на паметника „Създатели на българската държава“. Средствата са от програмата „Опазване на недвижимото културно наследство“. Първият етап от изработването на проекта завърши и резултатите от цялостно обследване ще бъдат представени днес (28 ноември) в министерството. Изготвената документация ще послужи за основа на бъдещия технически проект за реставрация.