Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Концерт „Музикални мостове“

зала “Проф. Венета Вичева”

04.07.2024 г.

19:05 ч.

„Музикални мостове“ е събитие, което обединява музиканти от цял свят. Немецът Винсент Грюгер с богата кариера като диригент в Румъния и японската пианистка Йоко Нагашима работят заедно с оркестъра на Симфониета – Шумен. Срещата ще се състои на 4 юли от 19:05 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. 

Концертната програма включва творби от виенските класици Моцарт и Бетовен. И докато Двадесетият клавирен концерт от Моцарт е добре познат в характерна за автора тоналност, то Бетовеновата увертюра “Създанията на Прометей” и Симфония № 8 рядко фигурират в афишите на оркестрите в България. Първото нещо, което ще забележи публиката, когато пристъпи в залата този четвъртък е необичайната подредба на струнните. Вместо виолончели, от дясната страна на диригента ще видите групата на втори цигулки. Учил история и диригентско майсторство в Германия, Винсент Грюгер помоли оркестрантите да разменят местата си, като по този начин балансът на звука е възможно най-близък до този на виенските композитори от края на XVIII век. 

Билетите за концерта “Музикални мостове” са в продажба онлайн през entase.com, както на каса в Информационния център на Община Шумен. Касата работи всеки делничен ден от 15:00 до 18:00 часа.