Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Националното биенале по скулптура в Шумен е в разгара си

Обръщаме вниманието Ви към едно изящно изкуство, към извайването и моделирането на прекрасни пластични произведения, които остават вечни шедьоври за поколения напред.

Националното биенале по скулптура, което се провежда в Шумен е в разгара си. То беше официално открито на 20.07.2022г.  и ще продължи до 29.07.2022 г, а темата е „Тракийски мотиви“. Чрез него ще имаме възможност да опознаем културно-историческото наследство на Шумен и региона и да популяризираме града и неговите забележителности като притегателно място за създаване на изкуство.

Осем скулптори творят на специално оборудвана площадка на поляната зад „Зеленото училище“ на територията на Природен парк „Шуменско плато“. Това са  Калоян Тодоров и Бехчет Данаджъ от Шумен;  Владимир Веселинов и Радко Вълчев от Велико Търново, Даниел Кънчев от Русе, Атанас Стоянов от Бургас, Ангел Каравланов от Пловдив и Олга Йорданова от София.

След приключване на пленера, готовите скулптури ще бъдат позиционирани в парк „Кьошковете“  и всички жители и гости на града ще могат да видят как тези творци са успели да вдъхнат живот в един обикновен врачански камък.

Вижте скулптурното изкуство от един по-различен ъгъл!