Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Цигулково майсторство от световна класа

зала “Проф. Венета Вичева”

20.06.2024 г.

19:05 ч.

Този четвъртък симфоничният оркестър на Шумен има удоволствието да бъде домакин на плеяда виртуози. Събитието „Марио Хосен и приятели“ среща на сцената международно признатия цигулар Марио Хосен с професорите Лиляна Кехайова, Светлана Макарова и Павел Верников, както и техни талантливи студенти. 

Диригентът Иван Кожухаров застава пред оркестъра на Симфониета – Шумен след дългогодишно отсъствие. Вечерта на 20 юни обещава селекция от класически шедьоври, с които солистите ще демонстрират виртуозност и музикално майсторство. Програмата включва творби от Вивалди, Бах, Шуберт, Паганини и Чайковски. 

Заповядайте на 20 юни 2024 г. /четвъртък/ от 19:05 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. Билетите са вече в продажба в entase.com или на място преди концерта. 

МАРИО ХОСЕН е цигулар, солист и диригент. Водещ, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини. Репертоарът му е богат и стилово разнообразен, включва творби от италиански и немски барок до съвременна класическа музика, танго и джаз.

Сред оркестрите, на които е солист, се открояват Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, I Solisti Veneti, Wiener Akademie, Софийската филхармония.

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира като солист на Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са Дарина Данкова, проф. Михаел Фришеншлагер (ученик на Йехуди Менухин), проф. Жерар Пуле (ученик на Хенрик Шеринг).

Марио Хосен има издадени 22 албума за италианската звукозаписна компания Dynamic и за Doron Music Швейцария. Дискографията му включва интеграли с квартетите на Паганини, сонатите за цигулка на Бетовен, Бах и Хендел, концертите за цигулка и оркестър на Паганини, Брух, Менделсон, Брамс, както и световни премиерни записи на неиздавани творби на Паганини, Моцарт, Тартини, Рола, Меркаданте и Крайслер. Сред композиторите, които му посвещават творби, са Райнер Бишоф, Георги Арнаудов, Валтер Бер, Томас Марко, Алесандро Солбиати, Франсоа Пиер Декон.

Основател на Паганини ансамбъл Виена и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, провеждани ежегодно във Виена.

Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger”, Виена.

Хосен е удостоен с много престижни награди, сред които наградата „София“ за музика и наградата на ФМ Класик радио. Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена. Той свири на цигулка “Джовани Батиста Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Той е солист и диригент на Виенския камерен оркестър.

Артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.