Tourist Information Center
Shumen

ABOUT NEWS EVENTS LANDMARKS HOTELS DINING & ENTERTAINMENT
Routes and attractions Cultural calendar Nature Traditions and customs Cultural institutes Contacts
Transport Tour Agents Guides

„Куфатарията“ в Шумен очаква своите посетители

Намира се в къщата на „Д-р Верби“ на ул. “Цар Освободител”

„Куфатарията“ в Шумен отново отвори врати. След облекчаване на мерките заради COVID-19 възрожденското кафене в къща „Доктор Верби“ очаква посетители под сенките на старите борове. В приятната обстановка с дъх на отминали времена „Куфатарията“ възроди традицията да посреща своите гости със старовремско кафе на пясък и бяло сладко.

Историята разказва, че за първи път кафе е сервирано в „Киви Хан“ през 1475 година в Истанбул.

В „Куфатарията“ приготвят напитката по старинна рецепта. Според оригиналните инструкции в джезвето първо се слага захар. Към всяка чаша вода се добавя пълна супена лъжица кафе, а зърната трябва да са ситно смлени. Старите майстори разбърквали съдържанието на джезвето с вилица. После изчаквали няколко минути докато кафето само потъне във водата. Поставяли джезвето на загрят пясък, за да може кафето да се вари бавно. Щом започнело да се надига го отстранявали за малко и после отново го връщали да се довари. Повтаряли процедурата три пъти. Изкусните майстори прибавяли към горещата напитка кардамон, канела, индийско орехче или карамфил.

Бялото сладко пък навлязло в бита на шуменци във втората половина на ХIХ век. Традицията била взаимствана от Румъния. Шуменки го поднасяли в кокетни чинийки или потапяли лъжичка със сладкото изкушение в чаша студена вода. Неизменно към него присъствало и чаша ароматно кафе. Класиката се допълвала от дребни сладки и вишновка.

„Куфатарията“ в къща „Доктор Верби“ бе открита на 21 февруари тази година. Тя се стопанисва от Общинското предприятие по „Туризъм, публични прояви и атракции“.

След по-малко от месец обаче уютното кафене бе затворено поради обявеното извънредно положение. Днес градината на заведението отново е готова да посрещне посетители.