Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“

Локация

Тел: +359 54 / 872 107, 872 598 - Вход с билети

Паметникът „ Създатели на българската държава” се намира на 1км от град Шумен, на 450м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк  Шуменско плато.

Идеята за изграждането на паметника се появява през 1977 г. по време на подготовката за честванията на 1300-годишнината от създаването на българската държава(681г.). Строежа започва през август 1979 г., а паметника е открит тържествено на 28.11.1981 г.

Монументът е дело на голям колектив от проектанти и изпълнители, ръководител е проф. Крум Дамянов. За първи път в България при извайване на фигурите се използва съчетаване футуристичен стил с елементи от старобългарска каменарска школа. Чрез прилагане на светлосянката се променя художественото въздействие върху посетителя в зависимост от ъгъла на падане на слънчевите лъчи в различните часове на деня. Използвани са галерии и ниши с цел запазване интимността на образите и подчертаване на отличителните белези в историческата мисия на всеки от владетелите.    Паметникът е експониран за близко и далечно възприемане. От 30 км се откроява силует, състоящ се от осем тела от видим бетон, събиращи се във вид на спирала, символизираща постъпателния възход на българската държава. Различната им височина образува две полузали, в които чрез скулптори, откъси от стари епиграфски паметници, мозайка(най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито) и оргинални артефакти се проследява историята на България.

Мемориалът „ Създатели на българската държава” въздейства емоционално с последователно илюстриране на вековете, настъпващи бавно в градация един след друг. Осем бетонни тела от земята започват като бавен постъпателен процес, преодоляващ съпротивата на природата и трудностите на исторически възход. Чрез обменно пространствената композиция е пресъздадена цялата мощ на създаването и укрепването на българската държава. Отразени са  най важните етапи от развитието й от VІІ до Х в. чрез фигурите на Аспарух , Тервел, Крум, Омуртаг, Борис и Симеон. Увенчаващият  композицията знак на лъва символизира ролята на герб от Симеоново време до наши дни.

Живописна алея отвежда до Информационен център с експозиция „Монументалното изкуство в последните десетилетия на ХХ в.”, където се представят филми с историческа тематика. Една от залите му е място за сватбени церемонии.

Паметникът е премиран за развитие на туризма в региона с Наградата на Шумен и на “ТУРЕКСПО”.
Обектът е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Предлага се екскурзоводско обслужване на 5 езика.

Вход с билети

 За повече информация:

Шумен 9700
Tел. +359 (54) 872 107, 872 598
www.ab-bg.com/bg1300