Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Дендрологичен маршрут „ШУМЕН – ЗЕЛЕНИЯТ ГРАД“

В гр. Шумен се намира първата в България ботаническа градина с безплатен вход.

Създаден е маршрут за опознаване на дърветата и храстите в общинските паркове. Разходката Ви може да е както приятна, така и образователна. Благодарение на поставените 80 информационни табели в Градската градина, парковете до сградата на Общината, до пл. „Оборище“, до хотел „Шумен“ и до Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ , Вие и децата Ви можете да научите много любопитни факти за различни екзотични дървесни видове.

Целта на създаването на маршрута е парковете на града, които обикновено се възприемат като място за почивка, да се превърнат и в място за образование.

21 табели за различни интересни видове са поставени в Градската градина, а в парка до Общината- 27.

Разходката по дендрологичния маршрут „Шумен- зеленият град“ отнема не повече от половин ден. Това е чудесна възможност, децата, разхождайки се в града да получат информация за растителни видове, както от Близкия изток, така и от новия свят.

В парк „Кьошкове“ ще видите конските кестени, разположени по централната алея. Те са балкански ендемити и са защитен вид, включени в Червената книга на България. Високи до 30 м, стъблата им са покрити със сивокафява кора. Плодовете и корените намират широко приложение във фармацията. В страната ни има само едно естествено находище на див конски кестен – в резерват „Дервиша” в Преславския балкан.

Сред интересните дървесни видове, които можете да видите в Шумен е и ливанският кедър. (В парка до Общината). Това е много популярно дърво през древността, използвано е при градежа на Соломоновия храм, също така от него са изработвани саркофазите на фараоните в древен Египет. Чимширът, който познаваме добре е дърво с много тежка дървесина, той се води силно отровно растение. Среща се смърч, корените му могат да останат живи в продължение на почти 10 000 години. Сред парковите дървета е и тисът- дърво, което може да отслабва и дебелее. В парка до Общината можете да видите единственият екземпляр от Райска ябълка в града. Интересното при него е, че има мъжки и женски дървета, а те от само себе си могат да променят пола си.