Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Карнавалът на плодородието в Шумен

През първите два месеца от всяка година светът е Карнавал – от Рио до Венеция, от Ница до Сан Салвадор. Весели хора шестват по улиците.

Независимо от твърденията на мъдрите автори, на речници и енциклопедии, карнавалът отдавна не е свързан само с католическия свят. Днес карнавалните шествия са част от живота на почти всички големи градове в света. И Шумен – нашият древен и вечно млад град – се нареди сред тях. Карнавалът на плодородието стана традиция и част от визитната картичка на Шумен, която носи славата му в страната и по света.

Нашият Карнавал разчупва рамките на европейската традиция, според която времето за празнуване е в края на зимата или началото на пролетта, защото се провежда около 14 октомври – Петковден. Тогава според народната традиция приключва есенния аграрен цикъл и отбелязваме не края на постите, а края на полската работа. Другата характерна черта на Шуменския карнавал е уникалното съчетание между родните фолклорни традиции и карнавалната култура на европейските градове.

Карнавалът на плодородието в Шумен започна своята история през 2000 година и се провежда на всяка четна година в три дни. От празник на успешно събраната реколта, представящ плодородието като готова продукция, в следващите издания той се разрасна и разнообрази, защото в карнавалните картини се представяше темата плодородие и в други сфери от човешкото битие – и в природата, и в мислите, и в политиката, и в историята, и в изкуствата… Карнавалът на плодородието стана симбиоза между градски фолклор, селски бит и модерно ърбън-мислене. Всичко това подправено с европеизъм и глобалистко възприемане на света.

Включват се карнавални групи на детски ясли и градини, училища, читалища, културни институти, творчески организации, сдружения и то не само от Община Шумен. Гостували са ни от областта, страната и чужбина – Велики Преслав, Смядово, Габрово, Банско, Пловдивско, Карнобат, Силистренско, Ямболско, Петрич, Карловско, Ловеч, Благоевград, Казанлъшко, Търговище, Тутраканско, Пернишко, Раковски, Дългопол, Кърджали, Разлог, София и от Италия, Унгария, Сърбия, Грузия, Черна гора, Македония, Малта, Белгия, Холандия, Румъния, Германия.

През 2010 година от 1 до 3 октомври културният афиш на карнавалните дни беше богат на тематично подбрани събития за да зарадва шуменци и гости с уникална атмосфера: както традиционните – карнавално дефиле и кулинарна изложба-базар на местни ястия със специалното участие на Ути Бъчваров, така и много съпътстващи прояви – спектакъл „На добър час, Карнавал!”, концерти на гостуващи състави и изпълнители, изложби и пленери, карнавални фотоателиета, базар на мед и пчелни продукти, авиорали с моторни делтапланери и много други атракции и забавления.

В карнавалното дефиле се развихри творческия гении на около 4 000 участници от 79 групи във всички възможни форми и проявления – от автентично до съвременно, от обредно и ритуално до сценично и зрелищно, от сериозно до хумористично и сатирично. В шеметната карнавална фиеста участници на възраст от 2 до 92 години претвориха множество идеи, показаха мащабност, атрактивност и голямо разнообразие. Доказаха таланта си! Дадоха воля на творчеството си! Материализираха въображението си! Всичко това остави в жителите и гостите на Шумен незабравими впечатления,  защото анонимността на маските и пищните костюми ни позволяват, макар и за няколко дни да се измъкнем от ежедневието и да празнуваме.

За шести пореден път и кулинарната изложба-базар в рамките на Карнавала на плодородието примами за дегустиране на познати и непознати изкушения на местната кухня и впечатли с красиво и тематично подредените трапези на 120 метра дължина. В парк „Студентски” се носеше уханието на засукани гозби и вкусни изкушения по стари рецепти.

Посетителите опитаха уникални регионални ястия, сготвени и донесени лично от чевръсти шуменски домакини. „Навсякъде по света вече може да опитаме хамбургер – две хлебчета и между тях кюфте, с пържени картофки и салата. Само в Шумен, обаче, има такъв прекрасен и богат празник, който представя и пази българските кулинарни традиции” – сподели шоуменът Ути Бъчваров.

Журито и тази година имаше приятната задача да опита безбройните вкусотии, представени на изложбата и отново да отличи тези ястия, които са го впечатлили с оригинална рецепта, с вкус, с визия и най-добре аранжиран щанд.

В центъра на карнавалните дни стояха музиката, танцът, маската и процесията. В трите дни в Шумен витаеше празнична атмосфера, наслаждавахме се на постиженията, атрактивните хрумвания и таланта на формации от Шумен, страната и чужбина, които донесоха емоционално оживление и незабравими мигове.
От 1 до 3 октомври 2010 година организатори, участници и зрители „нарисуваха” другото лице на Шумен – радостно, усмихнато, емоционално и динамично. Една великолепна комбинация от минало, настояще и бъдеще!

Карнавалът създава връзки и познанства, които са предпоставка за бъдещо приятелство и сътрудничество.