Туристически информационен център
град Шумен

ЗА ШУМЕН ЛЕТЕН ТЕАТЪР СЪБИТИЯ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НАСТАНЯВАНЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Новини Маршрути и атракции Културен календар Природа Традиции и обичаи Културни институти Контакти
Транспорт Тур Агенции Екскурзоводи

Местна кулинария

Основните поминъци на населението в Шуменския край са зърнопроизводство, лозарство и овцевъдство.

           Народната обичайно-празнична трапеза на населението от Шуменския край включва тархана, качамак, сливена манджа, люта манджа, различни видове баници – спаначник, копривник, тиквеник, дърпана баница, къпана баница и др.

Кулинарни изкушения

 Шуменски гюзлеми

Приготвя се тесто, от което се правят топки. Те се поръсват с брашно и се разточват с диаметър 20-30см. Намазват се с разтопено краве масло, слагат се едно върху друго и отново се разточват. Диаметърът този път трябва да бъде 60см. Настъргва се сирене, сгъва се на две и полученото тесто се реже на кръгчета, които се пържат в дълбок съд в много загрято олио.

 
Салата с печен лук

Продукти: Пиперки капия, кромид лук,сол, растително масло,оцет, магданоз.

Лукът се пече на жарава до пълно омекване, обелва се и се нарязва на полумесец. Изпечените и почистени пиперки се нарязват на ивички и се смесват с лука, солта, олиото, оцета и ситно нарязан магданоз. Добре овкусената салата се поднася с клонче магданоз.

 Супа от пилешко месо с резенки

Продукти: Пиле, брашно, яйца,прясно мляко, растително масло, черен пипер, сол, лимон.

 Птицата се измива добре и се вари цяла, след което се обезкостява. В растително масло се изпържва част от брашното и се разрежда с част от бульона и прясното мляко. След кипване се прибавят резенките. Те се приготвят от брашно, яйца и вода. От така направеното тесто се изрязват квадратчета, които леко се изсушават. Обезкостеното месо се нарязва на дребно и се прибавя към бульона. Овкусява се след снемане от огъня. Поднася се с парче лимон и ситно нарязан магданоз.

  
 Пиле по Дивдядовски

Продукти: пиле, растително масло, краве масло, лук, вино, черен пипер, сол.

Измитото и почистено пиле се подсушава и нарязва на порции. Те се начукват с дървено чукче, подреждат се в тавичката и се поръсват с готовата марината. Престояват едно денонощие. Порциите се изпържват с готовата марината в сгорещена мазнина от двете страни до зачервяване. Поднася се гарнирано със собствен сос и гарнитура според сезона.   

 
 Камчийски кебап

Продукти: свинско месо, пюре от картофи, домати,  кисели краставички, целина, моркови, кромид лук, вино, чубрица, червен пипер, брашно, сол, магданоз, растително масло и доматено пюре.

Месото се обезкостява и нарязва на ивици. Задушава се в мазнина със ситно нарязан лук, моркови, целина и след като се изпари водата се прибавят нарязаните на ивици стерилизирани краставички, червен пипер, останалите подправки и размитото във вода доматено пюре. Готовия кебап се поднася с картофено пюре приготвено във вид на ладийка, украсена с клонче магданоз.

  Болярска баница

Продукти: брашно, орехови ядки, яйца 5 бр., краве масло, захар, ванилия, сол, пудра захар.

От брашното, яйцата, солта и водата се приготвя тесто. Оформят се 6 топки, от които след като се отпусне тестото се разточват 6 кори. Намазват се с краве масло и се поставят една върху друга. Върху най-горната част се поставят начуканите орехи и се завива в рула с дебелина 7-8 см. Нарязва се на части и се пече в умерена фурна. След изпичане се оставя да изтине и се залива с горещ захарен сироп, ароматизиран с ванилия. При поднасяне се поръсва с пудра захар.

 
  Тиква по овчарски

Продукти: тиква, 8 бр. яйца, прясно мляко, захар, канела, орехови ядки, ванилия.

Тиквата се нарязва на тънки филийки и леко се сварява след което се отцежда от водата. Изсипва се в намазана с мазнина тава, редуват се тиква и ред смлени орехи, като най-горния пласт е тиква. Залива се със смес от прясно мляко, захар, яйца и ванилия. Пече се в умерена фурна и се поднася с пудра захар.