Основните поминъци на населението в Шуменския край са зърнопроизводство, лозарство и овцевъдство.
Народната обичайно-празнична трапеза на населението от Шуменския край включва тархана, качамак, сливена манджа, люта манджа, различни видове баници – спаначник, копривник, тиквеник, дърпана баница, къпана баница и др.
Шуменски гюзлеми
Приготвя се тесто, от което се правят топки. Те се поръсват с брашно и се разточват с диаметър 20-30см. Намазват се с разтопено краве масло, слагат се едно върху друго и отново се разточват. Диаметърът този път трябва да бъде 60см. Настъргва се сирене, сгъва се на две и полученото тесто се реже на кръгчета, които се пържат в дълбок съд в много загрято олио.
Салата с печен лук
Продукти: Пиперки капия, кромид лук,сол, растително масло,оцет, магданоз.
Лукът се пече на жарава до пълно омекване, обелва се и се нарязва на полумесец. Изпечените и почистени пиперки се нарязват на ивички и се смесват с лука, солта, олиото, оцета и ситно нарязан магданоз. Добре овкусената салата се поднася с клонче магданоз.
Супа от пилешко месо с резенки
Продукти: Пиле, брашно, яйца,прясно мляко, растително масло, черен пипер, сол, лимон.
Птицата се измива добре и се вари цяла, след което се обезкостява. В растително масло се изпържва част от брашното и се разрежда с част от бульона и прясното мляко. След кипване се прибавят резенките. Те се приготвят от брашно, яйца и вода. От така направеното тесто се изрязват квадратчета, които леко се изсушават. Обезкостеното месо се нарязва на дребно и се прибавя към бульона. Овкусява се след снемане от огъня. Поднася се с парче лимон и ситно нарязан магданоз.
Пиле по Дивдядовски
Продукти: пиле, растително масло, краве масло, лук, вино, черен пипер, сол.
Измитото и почистено пиле се подсушава и нарязва на порции. Те се начукват с дървено чукче, подреждат се в тавичката и се поръсват с готовата марината. Престояват едно денонощие. Порциите се изпържват с готовата марината в сгорещена мазнина от двете страни до зачервяване. Поднася се гарнирано със собствен сос и гарнитура според сезона.
Камчийски кебап
Продукти: свинско месо, пюре от картофи, домати, кисели краставички, целина, моркови, кромид лук, вино, чубрица, червен пипер, брашно, сол, магданоз, растително масло и доматено пюре.
Месото се обезкостява и нарязва на ивици. Задушава се в мазнина със ситно нарязан лук, моркови, целина и след като се изпари водата се прибавят нарязаните на ивици стерилизирани краставички, червен пипер, останалите подправки и размитото във вода доматено пюре. Готовия кебап се поднася с картофено пюре приготвено във вид на ладийка, украсена с клонче магданоз.
Болярска баница
Продукти: брашно, орехови ядки, яйца 5 бр., краве масло, захар, ванилия, сол, пудра захар.
От брашното, яйцата, солта и водата се приготвя тесто. Оформят се 6 топки, от които след като се отпусне тестото се разточват 6 кори. Намазват се с краве масло и се поставят една върху друга. Върху най-горната част се поставят начуканите орехи и се завива в рула с дебелина 7-8 см. Нарязва се на части и се пече в умерена фурна. След изпичане се оставя да изтине и се залива с горещ захарен сироп, ароматизиран с ванилия. При поднасяне се поръсва с пудра захар.
Тиква по овчарски
Продукти: тиква, 8 бр. яйца, прясно мляко, захар, канела, орехови ядки, ванилия.
Тиквата се нарязва на тънки филийки и леко се сварява след което се отцежда от водата. Изсипва се в намазана с мазнина тава, редуват се тиква и ред смлени орехи, като най-горния пласт е тиква. Залива се със смес от прясно мляко, захар, яйца и ванилия. Пече се в умерена фурна и се поднася с пудра захар.
Полезни връзки
Община Шумен Министерство на туризма Комисия за защита на потребителите Регионален исторически музей – ШУМЕН Драматично-куклен тратър „Васил Друмев“ Симфониета Шумен Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ ЦПЛР-ОДК Анастас Стоянов Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ Зала „АРЕНА Шумен“Туристически информационен център - град Шумен телефон: +359 54 857 773 ОП "Туризъм, публични прояви и атракции"
ДокументиВсички права запазени © 2024г.
Изработка на сайтове - Dankanic Creative